REESTRUCTURACIÓ DEL DIA 1 DE SETEMBRE

17.12.2021

El dia 1 de setembre és la jornada on més canvis hem realitzat. El fet de ser un dia que no té tant pes tradicional com la resta ens ha permès moldejar-lo més per tal d'aconseguir els objectius següents:

Donar més protagonisme als infants dels balls, Colles Castelleres i Falcons, donar més protagonisme al Ball de la Moixiganga, plasmar l'estructura tradicional de la Festa Major "Gran" en la dels Petits, aconseguir la presència de més públic a la plaça i acabar l'actuació de lluïment de la tarda/vespre més aviat.


Matinades infantils i juvenils

Una proposta que inclouria al col·lectiu infantil i adolescent de la vila serien unes Matinades que se celebrarien el dia 1 de setembre. A 2/4 d'onze del matí, des de la plaça de la Vila, els alumnes de gralla i timbal de l'Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet, les colles de grallers juvenils de la vila i els grallers de les Colles Castelleres locals, les convidades i la dels Falcons, interpretarien el Toc de Matinades per tal d'anunciar la festivitat de la Festa Major dels Petits.

Tot seguit, amb els membres de les colles castelleres i els Falcons, es dirigirien cap a la rambla de Sant Francesc, on finalitzarien les Matinades i es presenciaria el Pregonet i la Tronada.

Aquesta proposta ha tingut l'acceptació de l'exdirector de l'Escola de Música, en David Miret, i també ha estat debatuda amb la Coordinadora de Grallers de Vilafranca.

Pregonet

El segon canvi incorporat del dia 1 de setembre és la modificació de l'horari del Pregonet al matí, concretament a 2/4 de dotze del migdia.

Els motius d'aquest canvi són els següents:

Seguir al màxim l'estructura tradicional de la festa i millorar l'experiència dels infants que ballen en la Processó i també realitzen el Pregonet en alguna ocasió. Actualment, molts d'aquests han de córrer per tal de canviar-se de vestuari i, amb la nova mesura adoptada, tot es podria dur a terme amb més tranquil·litat.


Tronada

L'altra modificació més destacada és la de la Tronada, que es passaria a encendre a les dotze en punt del migdia, un cop hagués finalitzat el Pregonet. Cal dir que l'assistència de gent estaria assegurada, ja que, com a mínim, hi hauria els grallers participants a le Matinades Infantils i Juvenils, les colles castelleres, els Falcons, els encarregats de realitzar el Pregonet, els familiars de tots els infants i, sobretot, els nens i nenes que vulguin veure l'encesa de la Tronada.


Actuació de la colla infantil dels Falcons de Vilafranca

Un cop hagi esclatat la Tronada, tots els falconers/es petits/es i els castellers/es es dirigirien cap a la plaça de la Vila. Allà, començaria l'actuació infantil dels Falcons a l'escenari que ja hi hauria habilitat.


Diada Castellera infantil

En acabar l'actuació de la colla infantil dels Falcons es duria a terme la Diada Castellera infantil amb el mateix format que actualment.


Sortida de Sant Fèlix petit i ballada conjunta dels balls i elements del seguici petit

Possiblement, aquest és el canvi més destacat de la jornada. Després d'analitzar les respostes de molts infants, una proposta que va sorgir en diverses ocasions era realitzar una mena d'Entrada de Sant Fèlix petit.

Per tal de poder fer realitat aquesta proposta, vam parlar amb l'Antoni Solé, actual propietari de la imatge, i li va semblar bona idea que la figura pogués sortir al carrer el dia 1 de setembre. Per tant, després de tenir el seu vistiplau, vam dissenyar i estudiar un pla per veure de quina manera es podria realitzar l'Entrada de Sant Fèlix petit, ja que en aquest moment de la tarda els pirotècnics i el Ball de Diables estan realitzant els preparatius pel Ball de Foc.

Després de parlar-ho amb les parts implicades, ens van comunicar que amb una bona organització es podria realitzar aquest esdeveniment i, per aquest motiu, hem arribat a la següent conclusió:

Tots els elements del seguici haurien de ser a 3/4 de cinc de la tarda a la plaça de Jaume I (quan es disparés el segon tro d'avís). A partir d'aquí, a les cinc de la tarda, just quan sonés el tercer tro d'avís, la imatge de Sant Fèlix petit sortiria de la Sala Mossèn Vinyeta acompanyada per alguns representants del Ball de la Moixiganga i es dirigiria cap a la plaça de Jaume I.

Quan Sant Fèlix fes acte de presència i es situés al mig de la plaça, tots els balls ballarien conjuntament.

Perquè es facilités la tasca dels pirotècnics, hi hauria unes tanques que perimetrarien la zona tal i com es pot veure en el vídeo que es pot consultar aquí


Processó de la Festa Major dels Petits

Un cop hagués acabat la ballada conjunta comentada, tots els elements del seguici sortirien en processó. En aquest cas, no sortirien ni els Falcons ni les Colles Castelleres, però sí que ho farien els dos o quatre representants del Ball de la Moixiganga i la imatge de Sant Fèlix petit, que seria portada per aquell qui vulgui. La Processó seria acompanyada per la Banda de Música de l'Escola Municipal Maria Dolors Calvet.

La Processó seguiria el recorregut següent: Plaça de Jaume I, plaça de l'Oli, plaça del Vall del Castell, plaça de la Constitució, carrer de la Parellada, carrer de la Palma, carrer de Sant Joan, plaça de Sant Joan i plaça de la Vila.

En arribar a la plaça de la Vila, cada grup folklòric duria a terme la seva actuació damunt l'empostissat i Sant Fèlix petit, acompanyat dels representants del Ball de la Moixiganga, realitzaria una salutació al balcó de l'Ajuntament.

Com es pot veure, hem fet passar la Processó per la plaça de la Constitució i el carrer de la Parellada. Fa uns anys, l'itinerari d'aquest acte es va escurçar, ja que se celebra en un dia laborable i el pas de la cercavila molestava als comerciants.

Després de parlar-ho amb els botiguers d'aquests dos carrers, dels vint-i-set establiments que ens van respondre, només dos ens van dir que els podria arribar a molestar. L'argument proporcionat per part d'un establiment és la gran quantitat de gent que es genera i, per part de l'altre, el tapament dels vidres de l'establiment. Tot i això, també cal dir que el dia 29 d'agost és laborable i la Cercavila passa pel carrer de la Parellada i per la plaça de la Constitució.

Així doncs, creiem que el recorregut escollit és el més adient i correcte, ja que transcorre per una bona part dels carrers més cèntrics de la vila i els nens i nenes es poden sentir, plenament, en un acte destacat de la Festa Major.

IMATGE: RTV VILAFRANCA
IMATGE: RTV VILAFRANCA
TREC - 120 HORES? · ENRIC VIDAL MACH i MARC PAREDES RODRÍGUEZ
Creado con Webnode Cookies
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar